Udostępnij

Zapisz się do naszego newslettera


    Dołącz do grupy Travel Beat na Facebooku!

    Bądź na bieżąco z promocjami lotniczymi!

    Gruzja jedzenie – tych przysmaków warto spróbować

    Potrawy kuchni gruzińskiej są sycące. Nie należą do lekkostrawnych. 
    Regionalne wypieki, aromatyczne przyprawy, nieoczywiste dobieranie składników – właśnie to charakteryzuje kuchnię gruzińską. Co zjeść w Gruzji?

    Najlepsze dania kuchni gruzińskiej – co zamówić?

    Poniżej przedstawiamy Wam dania i desery, które naszym zdaniem trzeba spróbować będąc w Gruzji! 

    Khinkali

    Pierożki chinkali to istny ambasador tego kraju. Nadzienie to przyprawione i mocno zmielone mięso, pływające w gorącym rosole. Sakiewkę należy złapać za ogonek, nadgryźć, wypić wywar a następnie zjeść resztę. Końcówkę, za który trzymaliśmy pierożek, pozostawiamy. Alternatywą dla mięsnego farszu jest nadzienie serowe lub warzywne.

    Chaczapuri 

    Symbol gruzińskiej kuchni. Zapiekany placek chlebowy w kształcie łezki, wypełniony różnymi dodatkami. Obowiązkowym z nich jest ser. Często podawane z jajkiem i masłem. 

    Badridżiani

    Smażone plastry bakłażana, wypełnione pastą orzechową z dodatkiem kolendry. Zwinięte w rolki. 

    Chinkali, chaczapuri i inne przysmaki Gruzji

    Lobiani

    Ciasto chlebowe wypełnione pastą z czerwonej fasoli. Bywa pikantne. 

    Zupa kharcho

    Rozgrzewająca i treściwa zupa mięsna. W jej skład wchodzą także orzechy, ryż oraz mieszanka przypraw: kolendra, bazylia, ostra papryka. 

    Czkmeruli

    Przyrządzane i podawane w glinianych półmiskach. Zapiekany kurczak w mleczno-czosnkowym sosie. 

    Ojakhuri

    Mięso wieprzowe pieczone w winnym sosie wraz z ziemniakami cebulą i nierzadko i papryką. Przyprawione mieszanką przypraw, głównie kolendrą. 

    Kubdari

    Placek chlebowy wypełniony zmielonym mięsem wieprzowo-jagnięcym. Ostro przyprawiony. 

    Adżika

    Pasta paprykowa. Dodatek do placków chlebowych. Rodzaj przetworów. 

    Chmeli-suneli

    Aromatyczna mieszanka przypraw. 

    Czurczele

    Najpopularniejsza gruzińska słodycz. Sznurek z orzechów oblany syropem z winogron. Baton energetyczny. 

    Tklapi

    Suszone, sprasowane owoce do żucia. Występuje w różnych smakach

    Tradycyjne gruzińskie uczty: supry, to nie tylko zwykłe biesiady. To rozmowy, śpiew, taniec i pyszne potrawy. Nieodłącznym elementem kuchni jest wino. W Gruzji znajdziemy mnóstwo winnic z wieloletnią tradycją. 

    Mocniejszym popularnym trunkiem jest czacza – domowy rodzaj alkoholu, powstaje najczęściej z odpadów winogronowych po fermentacji.  

    Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji i  jest częścią tożsamości Gruzinów.  Czytaj więcej o suprze poniżej

    Bogactwo naturalnych produktów owocuje różnorodnością dań. Będąc tutaj, warto ich spróbować jak najwięcej! 

    Co najbardziej Was skusiło z powyższej listy? 
    A może byliście w Gruzji i jedliście coś pysznego, co totalnie Was zachwyciło? 
    Podzielcie się tym z nami w komentarzu!