Potrawy kuchni gruzińskiej są sycące. Nie należą do lekkostrawnych.
Regionalne wypieki, aromatyczne przyprawy, nieoczywiste dobieranie składników – właśnie to charakteryzuje kuchnię gruzińską. Co zjeść w Gruzji?
Najlepsze dania kuchni gruzińskiej – co zamówić?
Poniżej przedstawiamy Wam dania i desery, które naszym zdaniem trzeba spróbować będąc w Gruzji!

Khinkali
Pierożki chinkali to istny ambasador tego kraju. Nadzienie to przyprawione i mocno zmielone mięso, pływające w gorącym rosole. Sakiewkę należy złapać za ogonek, nadgryźć, wypić wywar a następnie zjeść resztę. Końcówkę, za który trzymaliśmy pierożek, pozostawiamy. Alternatywą dla mięsnego farszu jest nadzienie serowe lub warzywne.
Chaczapuri
Symbol gruzińskiej kuchni. Zapiekany placek chlebowy w kształcie łezki, wypełniony różnymi dodatkami. Obowiązkowym z nich jest ser. Często podawane z jajkiem i masłem.
Badridżiani
Smażone plastry bakłażana, wypełnione pastą orzechową z dodatkiem kolendry. Zwinięte w rolki.
Chinkali, chaczapuri i inne przysmaki Gruzji
Lobiani
Ciasto chlebowe wypełnione pastą z czerwonej fasoli. Bywa pikantne.
Zupa kharcho
Rozgrzewająca i treściwa zupa mięsna. W jej skład wchodzą także orzechy, ryż oraz mieszanka przypraw: kolendra, bazylia, ostra papryka.
Czkmeruli
Przyrządzane i podawane w glinianych półmiskach. Zapiekany kurczak w mleczno-czosnkowym sosie.
Ojakhuri
Mięso wieprzowe pieczone w winnym sosie wraz z ziemniakami cebulą i nierzadko i papryką. Przyprawione mieszanką przypraw, głównie kolendrą.
Kubdari
Placek chlebowy wypełniony zmielonym mięsem wieprzowo-jagnięcym. Ostro przyprawiony.
Adżika
Pasta paprykowa. Dodatek do placków chlebowych. Rodzaj przetworów.
Chmeli-suneli
Aromatyczna mieszanka przypraw.
Czurczele
Najpopularniejsza gruzińska słodycz. Sznurek z orzechów oblany syropem z winogron. Baton energetyczny.
Tklapi
Suszone, sprasowane owoce do żucia. Występuje w różnych smakach
Tradycyjne gruzińskie uczty: supry, to nie tylko zwykłe biesiady. To rozmowy, śpiew, taniec i pyszne potrawy. Nieodłącznym elementem kuchni jest wino. W Gruzji znajdziemy mnóstwo winnic z wieloletnią tradycją.
Mocniejszym popularnym trunkiem jest czacza – domowy rodzaj alkoholu, powstaje najczęściej z odpadów winogronowych po fermentacji.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji i jest częścią tożsamości Gruzinów. Czytaj więcej o suprze poniżej
Bogactwo naturalnych produktów owocuje różnorodnością dań. Będąc tutaj, warto ich spróbować jak najwięcej!
Co najbardziej Was skusiło z powyższej listy?
A może byliście w Gruzji i jedliście coś pysznego, co totalnie Was zachwyciło?
Podzielcie się tym z nami w komentarzu!